Kurs Instruktor Dietetyki i Suplementacji

 

Gdzie mogę podjąć pracę po ukończeniu kursu?

Kursant uzyskuje możliwość legalnego zatrudnienia m.in. w: związkach sportowych, ośrodkach sportu i rekreacji, ośrodkach kultury, różnego rodzaju klubach sportowych i rekreacyjnych, a także klubach komercyjnych.

Kurs Instruktor Dietetyki

Kurs Instruktor Dietetyki

Przebieg kursu

1. kursant otrzymuje dostęp do platformy e-learningowej.

2. uczestniczysz w kursie zapoznając się z materiałami szkoleniowymi

3. zaliczasz egzamin wewnętrzny

- minimum 70% poprawnych odpowiedzi

- w razie nie powodzenia prosimy o kontakt (nastąpi bezpłatna poprawka)

4. Na certyfikacie nie ma adnotacji, że kurs odbył się drogą internetową.

Kurs Instruktor Dietetyki

Każdy Użytkownik powinien zapoznać się z proponowaną poniżej literaturą uzupełniającą.


W celu osiągnięcia pełnej wiedzy i bardzo dobrej znajomości treści zakresowej szkolenia.
 

http://szkolenia-kargroup.elk.pl/wp-content/uploads/2017/12/kursy-online.jpg

1. Twój osobisty dietetyk,Agnieszka Bogucka,2012, Wyd Buchmann

2. Żywienie człowieka t.1 Podstawy nauki o żywieniu,Jan Gawęcki, Lech Hryniewiecki,2012, Wyd Wydawnictwo Naukowe PWN

3. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka,Helena Ciborowska, Anna Rudnicka,2014, Wyd Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich

Literatura dostępna online

1. Trening mentalny sportowca

2. Sport jako biznes w czasach globalizacji,

3. Psychologia sportu dla bystrzaków

4. Trening mentalny

5. Żywienie w sporcie

6. Sportowe kalorie

Materiał dydaktyczny ( obowiązkowy )

Kurs Instruktor Dietetyki

Kurs Instruktor Dietetyki

I MODUŁ

1. Pojęcie 1 kcal

2. Białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały, błonnik

3. Zapotrzebowanie organizmu na: białko, węglowodany, tłuszcze

3. Anabolizm, katabolizm, anty kataboliki

II MODUŁ

1. Hipertrofia mięśniowa

2. Nad kompensacja

3. Deficyt kaloryczny

4. Nadwyżka kaloryczna

III MODUŁ

1. Planowanie żywienia sportowców „od kuchni”

2. Suplementacja, rodzaje suplementów i odżywek jako uzupełnienie diety

3. Rola wody w organizmie

4. Fizjologia treningu i energetyka wysiłku fizycznego

Materiał Dodatkowy

1. Komunikacja interpersonalna trenerów i instruktorów sportowych

2. Kompetencja – rozwój instruktora

3. Kompetencja – zarządzanie procesami grupowymi

4. Kompetencja, wystąpienie, prowadzenie zajęć, planowanie

Dietetyka i żywienie w sporcie

1. Zasady prawidłowego odżywiania

2. Źródła energii dla sportowców

3. Przykładowe diety dla sportowców

4. Co i kiedy jeść oraz pić

5. Normy energetyczne dla wybranych grup sportowców

6. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe w przeliczeniu na kg masy ciała


Materiał dydaktyczny do zaliczenia egzaminu wewnętrznego

1. Materiał dydaktyczny można pobrać na dysk lub wydrukować.

2. Materiał dydaktyczny ma charakter pomocniczy, warunkiem zakończenia szkolenia jest zdanie egzaminu wewnętrznego.

3. Odpowiedzi na pytania w egzaminie wewnętrznym zawarte są w materiale dydaktycznym.

 

About the Author